Hoofdbeeld cinema Mosa

Cinema Mosa

Acht partners uit RivierPark Maasvallei komen in september met Cinema MOSA, een uniek filmfestival dat de Maas in al haar facetten viert. Na een try-out in 2023 bleek er een schat aan beeldmateriaal over de Maas, én dito interesse bij bewoners. Met Cinema MOSA wil het RivierPark Maasvallei de bewoners via film verbinden met ‘hun’ landschap en hen bewust maken van de uitdagingen rond water, klimaat en biodiversiteit. Vanaf nu start daarvoor de ticketverkoop.

 

Een schat aan filmmateriaal

De Maas is een vaak gefilmd onderwerp. De rivier is immers niet enkel een geografische entiteit, maar ook een culturele levensader. Voorzitter van de stuurgroep in het RivierPark Maasvallei, gedeputeerde Igor Philtjens, licht toe: “de Maas is doorheen de jaren een bron van inspiratie gebleken voor film- en documentairemakers. We doken in collecties (kort)films, journaalfragmenten en documentaires over de rivier, van amateurbeelden tot professionele producties. Cinema MOSA biedt een unieke kans om de Maas door de ogen van verschillende generaties en veranderende perspectieven te zien.”

Een festival met een missie

Cinema MOSA wil niet alleen vermaken, maar ook informeren en inspireren. Het festival wil de bewoners van de Maasvallei betrekken bij de uitdagingen waar de rivier voor staat en hen stimuleren om na te denken over de toekomst van dit unieke landschap. Philtjens: “op diverse locaties aan beide oevers van de Maas kan je beelden komen bekijken: van culturele centra tot dorpskerken, zelfs in een rondreizende Biosbus. Van Herbricht tot Ophoven, maar ook in Elsloo, Grevenbicht en Heel (NL). De Maas, die hebben we gemeenschappelijk”. Het initiatief past daarom ook in het Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’.

Editie 2024

Een eerste filmavond in 2023 in De Wissen onder de noemer ‘Cinema MOSA’ was een succes, en smaakte naar meer. De editie van 2024 is groter en diverser met een uitgebreid programma van films, documentaires, lezingen en excursies. Het festival start op 27 september 2024, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de VNBM (Vlaams Nederlandse Bilaterale Maascommissie). De aftrap wordt gegeven in Maaseik. Pianist Wouter Dewit begeleidt er een film uit 1990 van een helikoptervlucht over de Maas, aangevuld met nieuwe dronebeelden. Natuurfilmer Frank Resseler houdt een bloemlezing uit eigen werk, Begijn Lebleu neemt een live podcast op in Visitor Center De Wissen, L1 toont twee Maasdocumentaires in Grevenbicht en Heel, en CC Lanaken sluit in schoonheid af met dezelfde ‘Vogelvlucht over de Maas’ als in Maaseik, maar dan met James Malikey aan de piano.

Biosbus

In de rondreizende Cinema MOSA biosbus speelt een compilatie met verrassende oude en nieuwe beelden. Stukjes uit oude reisreportages worden afgewisseld met nieuwe dronebeelden of fragmenten uit natuurdocumentaires. Elk op zijn manier verbonden met de Maas. Een voorstelling duurt telkens 25 minuten en is gratis.

In het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo kan je bovendien dezelfde compilatie gaan kijken.

Partnerschappen

Cinema Mosa is een organisatie van het RivierPark Maasvallei, CC Lanaken, CC Maaseik, CC Maasmechelen, Visitor Center De Wissen, Visit Kinrooi, Heemkring Heel, Historiehuis van de Maasvallei, Piano’s Maene, Podiumkerkje Grevenbicht. Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland (‘Grenzeloos Landschapstoerisme’).

Het volledige programma vind je op www.cinemamosa.eu

Ga naar de inhoud